Creatina

https://www.supersuplimente.ro/suplimente-nutritive/creatina/
E un concept dificil de inteles insa cu un pic de concentrare o sa intelegi cum foloseste corpul uman energia si unde apare creatina.
O sa iti descriu cum muschii sunt „alimentati” asa incat sa se contracte in, practic, orice situatie posibila. Trebuie sa stii ca un anumit sistem energetic este utilizat pentru un set intens de 4 repetari fata de un set mai usor de 12 repetari. Fiecare din acestea este legat de un anumit tip de fibra musculara. Daca poti manipula sistemul energetic, atunci poti sa-ti cresti (dramatic) masa musculara.
Pentru inceput, vreau sa evidentiez faptul ca fibrele noastre musculare stocheaza ATP (adenozin-trifosfat). Problema este ca avem energie pentru a alimenta contractia musculara pentru circa 3 secunde – in conditiile in care cel mai antrenat bodybuilder beneficiaza de maxim 5-6 secunde de energie. Deci de ce sa ai o cantitate atat de mica de energie stocata?
Ceea ce devine dureros de evident la acest punct este ca 3 secunde nu vor putea „alimenta” 90 pana la 99% din seturile traditionale de bodybuilding. De aceea, organismul trebuie sa aiba o cale, un mod de a produce energie pentru a sustine contractiile. Aici intra in joc cele 3 sisteme de (productie) de energie.
Creatina accelereaza procesul de recuperare
Cresterea musculara apare urmare unui proces cunoscut ca sinteza cu deshidratare (descrierea aici). Acesta e un proces in care se formeaza molecule mai mari. In acest caz, ne referim la proteina musculara – de aici si legatura cu sinteza proteica (procesul de crestere musculara). Indirect, multe studii fac legatura dintre creatina si cresterea vitezei de recuperare.
ce face creatina?
Functia principala a creatinei este sa ofere muschilor mai multa energie. Mai multa energie inseamna ca muschii nostri se pot contracta mai mult – prin urmare corpul trebuie sa se poata adapta nivelului mai mare de stress la care ne supunem corpul. Ea este un super-hidratant muscular si imbunatateste sinteza proteica.